Skip to main content

Featured

New harbourfront space opens

The Development Bureau announced that the Pierside Precinct near Wan Chai Ferry Pier further opened today, providing a nostalgic harbourfront leisure space with a panoramic view of Victoria Harbour for the public.   Being the 12th harbourfront leisure space that opened since October last year, the newly opened area is located to the east of the ferry pier on a harbour site reclaimed for the construction of the Central-Wan Chai Bypass.   The bureau said under the incremental approach, a 180-metre-long promenade of the precinct opened earlier in March, followed by the opening of a further 80m in October.   With an area of about 4,600 sq m, the newly opened part has almost doubled the precinct's original space.   In contrast to the colourful cartoon style adopted at other harbourfront sites opened earlier in Western District and Wan Chai, the precinct mainly comprises simple fair-faced concrete and wooden structures.   It features a stylish touch with its clear and rectiline

Housing block wins engineering award

Wah Ha Estate, a housing block converted from a historical factory building in Chai Wan, was granted the Project of the Year Award - Residential Building (2021) by the Chartered Institution of Building Services Engineers Hong Kong Region.   The Government announced the conversion in 2012 to increase the short-term public housing supply and preserve the only remaining H-shaped factory in the city.   The Housing Authority (HA) project team successfully converted the only remaining match box factory to a sustainable public rental housing block in 2016, providing homes to 187 families after overcoming various site constraints.   “This award recognises the HA’s design, construction, installation, commissioning and operation of a low energy building,” Housing Department Chief Building Services Engineer Henry Chang said today.   He explained that the project team’s biggest challenge was to provide affordable housing with a sustainable living environment from a Grade II historic building located within an industrial area, and at the same time to maximise the site’s development potential and conserve the historical value of the 55-year-old Chai Wan Factory Estate during the conversion.   The estate’s building design and building services systems promote energy savings and address residents’ needs.   Inhabitants can enhance lighting levels in lift lobbies, corridors and staircases by pressing a manual button integrated with the door phone handset in their flats or a manual switch at the lift lobby.   The goal is to minimise energy consumption while meeting the requirement for barrier-free access.   Other features include a rainwater harvesting system on the building block's green roof, a special acoustic balcony for flats close to Chai Wan MTR Station, and a 49-inch TV panel at the lift lobby that displays electricity, water and gas consumption information.
http://dlvr.it/SCjggr

Popular Posts